2020-09-10 12:19:50• hírek • Bede Emőke

Több tucat parlagfüves területet jelentettek be augusztusban

Fotó: Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség
Fotó: Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség

Az augusztusi hónapra vonatkozó adatok központosítása alapján a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség csütörtökön közölte, hogy a nyár utolsó hónapjában összesen 80 parlagfűre vonatkozó bejelentést kaptak, a megye területén pedig több mint 300 olyan területet sikerült azonosítani, ahol elburjánzott az erősen allergén növény.

Az őrség tájékoztatása szerint a hónap végére a tulajdonosok összesen 247 helyszínen elvégezték a parlagfű-mentesítést, további 40 esetben az önkormányzatok figyelmeztetésben részesítették a telektulajdonosokat, egy alkalommal pedig 500 lejre meg is bírságolták az irtás kötelezettsége alól kibúvó személyt.


A parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, így mindenhol képes megtelepedni és virágozni. Ennek okán irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok.


A környezetvédelmi őrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben parlagfűvel borított területre bukkannak, mielőbb értesítsék róla a helyi önkormányzatot, hogy a hivatal megtehesse a további szükséges lépéseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: